Pressemeddelelse | MCH
       
Luk vinduet Større skriftstørrelse Udskriv siden Dato: 05-09-2007
 
Klik på billedet for at få en større og bedre udgave
Fortovet kan ringe til din mobiltelefon
 
Fremtidens fortov er på vej – fliser, der både kan lyse, vise vej og ringe til din mobiltelefon. Det er hovedingredienserne i Den Intelligent Betonflise, der onsdag løb med Opfinderprisen på HI Industri 2007.

- Det er skønt at vinde prisen, og vi regner med, at den intelligente flise er køreklar og konkurrencedygtig om mindre end to år, siger Lars Nørgaard Bjørn, opfinder PHI invention.
Opfindelsen – Den Intelligente Betonflise – er helt konkret en flise, som ved hjælp af avanceret elektronik og trådløst netværk kan kommunikere til og med personer, der færdes på eller i nærheden af flisen.
- Det er et unikt produkt, der helt sikkert kan bringes til noget stort. Det skal nok blive en god og spændende forretning, der kan masseproduceres, udtaler koncernbestyrelsesformand Niels Due Jensen, Grundfos A/S, der overrakte Opfinderprisen på Skandinaviens største industrimesse, HI Industri 2007, i Messecenter Herning.

Lys i fremtidens fortov
Der er mange perspektiver i den intelligente betonflise. Den kan blandt andet kommunikere til en mobiltelefon via et trådløst netværk, som er støbt ind i flisen. Den kan vise fodgængere vej med lys i flisen, og den kan fungere som alarmsignal.
- Det unikke ved opfindelsen er, at det trådløse netværk i flisen drives af egen energiforsyning. Forsyningen fungerer så snart den placeres på jorden, hvor den udnytter temperaturforskellen mellem jorden ved flisens underside og luften ved flisens overside, fortæller opfinder Lars Nørgaard Bjørn.
Udover hæder for opfindelsen modtog Lars Nørgaard Bjørn en præmie på 103.000 kroner.

Løftet Pegefinger til ministeren
- Det kræver en ildsjæl at være opfinder, og jeg beundrer dem, der formår opgaven. Danmark har brug for dem. De skal have bedre vilkår, flere penge og mindre administration. Erhvervsminister Bendt Bendtsen – det er ikke godt nok! Sådan skarpt og præcist lød ordene fra Niels Due Jensen, Grundfos A/S under præmieoverrækkelsen, der især rettede fokus på behovet for idémagere og iværksættere, hvis Danmark fortsat skal være et konkurrencedygtigt videnssamfund.

Specialpris til en vaskeægte Georg Gearløs
Udover prisen for bedste opfindelse blev der også uddelt en specialpris til Palle R. Jensen for hans evige kamp for nye opfindelser og for opfinderes arbejdsvilkår.
Palle R. Jensen har været professionel opfinder i mere end 30 år, og han er blandt andet kendt for GANGEREN – en ny type cykel med træplader i stedet for pedaler. Og for RUF'en, et transport system, der gør det muligt at bruge bilen på to måder – både til privatbilisme og kollektiv trafik.

142 opfindelser var tilmeldt konkurrencen. Dommerkomitéen bag udnævnelsen består af personer fra: Chase Hude A/S, Patrade A/S, Holme Patent A/S, Larsen & Birkholm A/S, Internationalt Patent-Bureau A/S, Patent- og Varemærkestyrelsen og Teknologisk Institut.


Billedtekst:
Niels Due Jensen, Grundfos, overrækker her opfinderprisen 2007 til Lars Nørgaard Bjørn for den intelligente og interaktive betonflise.

Yderligere oplysninger:
Opfinder Lars Nørgaard Bjørn, PHI Invention, tlf. 87 91 01 18 eller info@phiinvention.dk
     
Pressemeddelelse | MCH